Böngésző

VISSZA A CSOPORTHOZ

Természettudományok Borászat, szőlészet, pálinkafőzés

Könyv: A szőlő nemesítése
A szőlő nemesítése - 1. Kép

A szőlő nemesítése

Szerző: Kozma Pál
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve: 1951
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 268

A világ szőlőskertjeiben és ültetvényein fellelhető borkészítésre alkalmas sok ezer szőlőfajta közös nevezője az, hogy valamennyi egy fajba, a Vitis vinifera, vagyis a bortermő szőlő fajba tartozik. Ezen a fajon belül az egyes szőlőfajták azonban már különböző tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkeznek, hiszen más-más fajtákról beszélünk. Ezeket az eltérő adottságokat használták és használják arra a szőlőnemesítők, hogy újabb fajtákat hozzanak létre. Hazánkl egyik leghíresebb szőlőnemesítője Kozma Pál kertészmérnök, ampelológus, szőlőnemesítő, a mezőgazdasági tudomány doktora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Ampelológiai kutatásain, pontosabban a szőlő élettani és szaporodásbiológiai folyamatainak vizsgálatán és az egyes szőlőfajták virág-, illetve virágzástipológiai rendszerének kidolgozásán keresztül jelentősen hozzájárult a szőlőnemesítési és szőlőművelési eljárások fejlesztéséhez. Szaporodásbiológiai kutatásai alapján új szőlőnemesítési eljárásokat vezetett be, több államilag elismert szőlőfajta előállítása fűződik a nevéhez. Kidolgozta a később találmányként szabadalmaztatott, a virágmorfológián alapuló, a fajtajavítást lehetővé tevő klóntípus-szelekciós eljárást. A szőlő keresztezéses nemesítésével jobb termésminőségű és ellenállóbb hibridfajtákat állított elő, fehérbor-, vörösbor- és csemegeszőlőket egyaránt (pl. Bíborkadarka, Kozma Pálné muskotály, Mátrai muskotály, Palatina augusztusi muskotály, Viktória gyöngye stb.). Könyve alapmű. Átkötött, jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 10 000Ft.-
ELŐZŐ KÖVETKEZŐ

A szőlő nemesítése - 2. Kép