Böngésző

VISSZA A CSOPORTHOZ

Természettudományok Növényvilág, mezőgazdaság, kertészet, növénytermesztés, erdőgazdálkodás, növényvédelem, fa, gyümölcs, virág, gomba

Könyv: Magyarország élőhelyei (A hazai vegetációtípusok leírása és határozója, ÁNÉR 2011) (Dedikált!)
Magyarország élőhelyei (A hazai vegetációtípusok leírása és határozója, ÁNÉR 2011) (Dedikált!) - 1. Kép

Magyarország élőhelyei (A hazai vegetációtípusok leírása és határozója, ÁNÉR 2011) (Dedikált!)

Szerző: Bölöni János - Molnár Zsolt - Kun András (szerk.)
Kiadó: MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete
Kiadás éve: 2011
Kiadás helye: Vácrátót
Oldalszám: 441
Szerkesztő: Bíró Marianna, Horváth Ferenc, Oláh Krisztina (közrem.)

Ötvenöt ​botanikus közös munkája e szakkönyv, mely gazdagon illusztrálva mutatja be hazánk 126 élőhelytípusát. Az Általános Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszert (ÁNÉR) még a kilencvenes évek végén hozta létre az Ökológiai és Botanikai Intézet, mely 2012-től az MTA Ökológiai Kutatóközpont részévé vált. A hazánk vegetációját bemutató szakkönyv harmadik átdolgozott kiadását átfogó térképezési program előzte meg, melynek során közel 200 szakember tárta fel és írta le az ország növényzeti örökségének és természetközeli növényzetének jelenlegi állapotát. A 2011-es szintézis egyik újdonsága, hogy a szerkesztők beillesztették a kötetbe a MÉTA (Magyarország Élőhelyeinek Térképi Adatbázisa) során elvégzett adatgyűjtés eredményeit és térképeit.
Az új típusú élőhely-felismerési útmutató nemcsak a vegetációtípusok modelljét ismerteti, hogy milyen egy igazi láp vagy egy természetes bükkös, hanem variációs tartományukat is. Újdonság, hogy a botanikus szerzők átalakították az egyes élőhelyek leírásait, illetve a térképezéseknek köszönhetően számos új kategóriát és vegetációtípust is meghatároztak. A kutatók az egyes osztályok ismertetésénél egységes szempontrendszert dolgoztak ki, amely a korábbi kiadványhoz képest új elemeket is tartalmaz. A könyv részletesen bemutatja az egyes élőhelyek természetességi állapotait, a kialakulásukért és fennmaradásukért felelős tényezőket, továbbá kitér az egyes típusok regenerációs képességére is. Az új kiadás először gyűjtötte össze azokat a kutatási eredményeket, terepi tapasztalatokat, amelyek hazánk leromlott növényzeti foltjainak gyógyításához, regenerálásához szükségesek.
A kötet számos ábrával és színes képpel szemléltetve mutatja be az élőhelyeket. Molnár Zsolt által dedikált. Újszerű állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 10 000Ft.-
ELŐZŐ KÖVETKEZŐ