Böngésző

VISSZA A CSOPORTHOZ

Művészet Albumok

Könyv: Mednyánszky album (Mednyánszky László, 1852-1919)
Mednyánszky album (Mednyánszky László, 1852-1919) - 1. Kép

Mednyánszky album (Mednyánszky László, 1852-1919)

Szerző: Aradi Nóra
Kiadó: Corvina
Kiadás éve: 1983.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 12 + 81

A bevezető tanulmány írta és a képeket válogatta - - .  A kötetet 80 színes kép illusztrálja. Kiadói vászonkötésben, védőborítóval. Igényes, szép kiadvány. Jó állapotban.
/Mednyánszky László (1852 - 1919), budhista nézeteket valló filozófus-festő 
/Mednyánszky László nagyon elhanyagolta a külsejét. Egyszer, mikor már hónapokon át rongyos cipőben szaladgált, rávette Farkas István (a festő barátja), hogy jöjjön vele cipészhez. Ki kellett keresni a város legsötétebb, piszkos boltocskáját, a Király utcában. Világos, elegáns üzletbe, vendéglőbe nem volt az a földi hatalom, ami bevitte volna.
Farkas tolmácsolta Munkácsy óhaját: Cugos cipő, jó nagy.
A kisasszony felhúzott egyet a lábára. Mednyánszky boldogan, hogy ily gyorsan átesett a rettenetes problémán, nagyszerűnek találta és sietett ki a boltból.
De pár lépés mulva mind szelídebben mosolygott, szórakozottan, ábrándosan nézet jobbra-balra – egyszer a zsebébe nyúlt, hirtelen mozdulattal igazított egyet a cipőjén, azután megkönnyebbülten felsóhajtott és elragadtatva kiáltotta: „Milyen jó is a cipő!”
Farkas István rosszat sejtve lenézett a nagyszerű cipőre. Uram Isten! Mit látott! A cipőből büszkén ragyogott ki a fehér harisnya…
- Tudod, Barátom, kicsit szorított, hát felvágtam, - de ez semmi, azért mondhatom, kitűnő cipő… " (Fesztyné: Akik elmentek) (Biz. 294)

KOSÁRBA TESZEM Ár: 3 000Ft.-
ELŐZŐ KÖVETKEZŐ