Böngésző

VISSZA A CSOPORTHOZ

Műszaki könyvek Élelmiszeripar

Könyv: Pick szalámi és parasztkolbász
Pick szalámi és parasztkolbász - 1. Kép

Pick szalámi és parasztkolbász

Szerző: Ifj. Lele József
Kiadó: Pick Rt.
Kiadás éve: 2002
Kiadás helye: Szeged
Oldalszám: 95
Szerkesztő: Végh Gyula

Ifj. Lele József nagyrészt megélt tapasztalatai alapján írta meg könyvét. Édesapja hentes és mészáros volt Tápén, ez magyarázza, hogy akár a sertés paraszti feldolgozásában, akár a hentesszakmában kellő tájékozottsággal rendelkezik, hozzátéve, hogy maga is kitanulta a húsipari szakmát. Könyvében megismerhetjük a szalámi útját Olaszországtól Szegedig, s hogy miként került az érett mangalica vágás után feldolgozásra Pick Mark gyárában. Megtudhatjuk azon szalámimesterek nevét, akik „szögediesítették" a kezdetben olasz módra készített téliszalámit, mely az új ízzel s Pick szalámi néven világhíressé vált. Olvashatunk a ringakéses vágásról, a heikena gyorsvágóról, a paszta teknőszobában való érleléséről, az úgynevezett ágyútöltőről, a lóbeles szalámi kötözéséről, a nyersakasztás, a pirosleadás és -rámolás, a szárítás, a szalámi kefélés, a csomagolás korabeli gyakorlatáról. Betekinthetünk a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum kiállítására, melynek létrehozásában a könyv írójának döntő szerepe volt. Az Adatok a Pick Szalámigyár hentesüzemének történetéhez című fejezet első ízben ad hírt az üzemrész életéről, ennélfogva elvitathatatlan forrásértékkel rendelkezik. Mivel a szerző több éven át dolgozott itt, a megírt anyag hiteles és olvasmányos. A könyv igen sok egykori munkás és tisztviselő nevét is jegyzi, amely kivételes értéket ad neki. A fejezetek egytől-egyig a szalámi és a kolbász gyártásának hőskorát idézik, melyek föltárásához a későbbiekben ifj. Lele Józsefhez hasonlóan aligha férne hozzá más kutató. Jó állapotban.    

KOSÁRBA TESZEM Ár: 3 000Ft.-
ELŐZŐ KÖVETKEZŐ