Aukció

Látogatóink ezen az oldalon a szegedi antikváriumok által 2005 és 2009 között lezajlott árverések anyagát, összesen 2261 könyv fotóját, címleírását, kikiáltási és leütési árát láthatják.

Kéziratok, aprónyomtatványok, fotók / Kós Károly levél, 76. I. 7. Aukció - 2009

Kéziratok, aprónyomtatványok, fotók  / Kós Károly levél, 76. I. 7. Kós Károly (építész, író, grafikus 1883-1977) autográf levele Ilia Mihály úrnak címezve "Kedves Mihály barátom!" megszólítással.
Tartalom:
Ebben a levélben Kós Károly az egy évvel korábbi, Szegeden történt eseményre válaszol. Megdöbbenve vette tudomásul, hogy a főszerkesztő megvált a Tiszatájtól. (Ilia Mihály főszerkesztő neve az 1975. januári szám borítóján szerepelt utoljára.)
Nem kérdezi okát vagy okozóit, de megállapítja, hogy "magyar világunk ezzel szegényebb lett egy jó, - sőt a jóérzésű közvélemény szerint -  legjobb folyóirattal". Analógiaként
említi  az Erdélyi Helikont, mely politikai párttól és tőkéscsoporttól független, az erdélyi magyar irodalmi kulturát szolgáló folyóirat volt.
Végül megköszöni az ünnepi és születésnapi jókívánságokat és befejezésként megállapítja  "...hogy itt nálunk beköszöntött a tél és én még élek s szeretettel köszöntelek Kós Károly"
Két teljesen beírt oldal levélpapíron, Kós Károly jellegzetes kézírásával.
Kelt: Kolozsváron, 1976. I. 7-én.
Hajtogatva eredeti, kézzel címzett borítékban, kifogástalan állapotban.
[Erdélyi Helikon szépirodalmi és kritikai folyóirat, 1928 -1944 között Kolozsváron jelent meg. 1932 januárjától Kós Károly szerkesztette. A Tiszatáj első száma 1947 márciusában jelent meg.]
 


Kikiáltási ár: 10 000 --> 70 000 Ft.-