Aukció

Látogatóink ezen az oldalon a szegedi antikváriumok által 2005 és 2009 között lezajlott árverések anyagát, összesen 2261 könyv fotóját, címleírását, kikiáltási és leütési árát láthatják. A könyvek már nem elérhetőek, az oldal csupán tájékoztató jellegű, gyűjtők számára lehetnek érdekesek a címleírás adatai.

EZEKET A KÖNYVEKET, KÉREM NE PRÓBÁLJA MEGRENDELNI, EZEK MÁR AKKOR ELKELTEK!

Kéziratok, aprónyomtatványok, fotók / [Somssich Pál - Válasz Kossuth Lajos Nyiltlevelére Aukció - 2009

Kéziratok, aprónyomtatványok, fotók / [Somssich Pál - Válasz Kossuth Lajos Nyiltlevelére [Pest, 1867], ny. n. 8 p. A négy lev. szélein apró szakadások, ettől eltekintve jó példány. Ritka!
[A szerző válasza a nyílt levélre, Kossuth híres "Cassandra levelére". Kossuth a nemzeti  önállóság eszményének feladásával vádolja a kiegyezést előkészítő Deákot. Somssich Pál a Magyarság c. folyóírat mellékleteként megjelentetett írásában megvédi Deákot és elemzi a szabadságharc utáni politikai helyzetet.
Részlet a válaszból:
"...habár csodálattal kisérte a hősiességet, melylyel jogait védte, és rokonszenvvel áldozott nem érdemlett bukásának a világ; még sem segített rajta mai napig egy mákszemnyit sem, s nemzetünk életrevalóságának revelatiója nem eredményezett többet a hatalmak politikájában és népek érzelmeiben, mint épen csak annyit, hogy saját czéljaiknak, saját érdekeiknek kivitelére használtak fel bennünket..."
[Somssich Pál (1811-1888) politikus, publicista Széchenyi híveként a „fontolva haladó” konzervatív irányt képviselte. Később a kiegyezés támogatója, Deák párti képviselő.]


Kikiáltási ár: 10 000 --> 30 000 Ft.-