Böngésző

VISSZA A CSOPORTHOZ

Szépirodalom Sci-fi

Könyv: 1985 (Történelmi jelentés)
1985 (Történelmi jelentés) - 1. Kép

1985 (Történelmi jelentés)

Szerző: Dalos György
Kiadó: Új Géniusz
Kiadás éve: 1990
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 156

A mű George Orwell 1984 c. művének „folytatása”. A regény a Big Brother halálával kezdődik, és egy köztes időszakot tükröz 1984 és egy optimistább jövő között, amelyet a totalitárius rendszer ortodoxiájának hanyatlása, az azt követő hatalmak harcai és az óceániai légierő Eurázsia általi megsemmisítése jellemez. „Hogy mi „nem” ez a könyv? Nem Orwell 1984-ének folytatása. Mármint természetesen az, hiszen rengeteg szereplőt, fordulatot, elnevezést vesz át belőle, de a hangulata mégsem az 1984-é. Orwell regénye is szatíra volt, de annak ritkább, sírós-fogcsikorgatós változata. Ez a kötet sokkal viccelődősebb, többszörös áttételekkel mesélve el történetét, cinikus kommentárokat fűzve az eseményekhez. Míg Orwell műve az illúziók elvesztéséről szól, Dalosnál már mindenki sokadjára is kiábrándult, a forradalmárok is csak gépiesen teszik a dolgukat, a szereplők fásultan lázonganak, filozofálnak, intrikálnak és szeretkeznek. Ez az Óceánia nem az az Óceánia, Winston Smith sem az a Winston Smith, és így sorolhatnám végig az összes helyszínt és figurát. Dalos mintha nem is akarna megfelelni egy folytatással szemben támasztható elvárásoknak, őt nem az Angszoc érdekli, London vagy Nagy Testvér (Fivér ebben a szövegben). Ő a magyarországi rendszerváltást előlegezi meg látnoki erővel.
A kötet két gyengesége közül az első... jót tett volna, ha a neveket és kifejezéseket összefésülik a két könyvben, mert az eltérések időnként zavaróan hatnak (kezdve a már említett Negy Testvér – Nagy Fivérrel, és folytatva akár a minisztériumokkal).
A másik hátulütő Rajk László illusztrációs anyaga, aminek képeiről helyenként nehéz megállapítani, mit ábrázolnak, és mintha még találomra is dobálták volna be őket a szövegbe, mert a szomszédos passzusokhoz garantáltan semmi közük.”

KOSÁRBA TESZEM Ár: 1 200Ft.-
split
KÖVETKEZŐ