KATEGÓRIÁK

Böngésző

Történelem Kommunista diktatúra, létező szocializmus

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: Az ellenforradalom támadása Győr megyében
Az ellenforradalom támadása Győr megyében - 1. Kép

Az ellenforradalom támadása Győr megyében

Szerző: Győri Imréné (szerk.)
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 1958
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 109

"Az 1956 október-novemberi magyarországi ellenforradalom (!) külső és belső szervezői, előkészítői rendkívül fontos szerepet szántak Győr-Sopron megyének. Az ellenforradalom fegyveres levesrése óta számos dokumentum látott napvilágot, amelyek azt bizonyítják, hogy az imperialista kívánalmaiknak megfelelően, ketté akarták szakítani hazánkat a Duna vonalán, s a nyugati rész központja Győr lett volna. E dokumentumok azt és bizonyítják, hogy Győr az október 23-a és november 4-e közötti napokban az ellenforradalom második fővárosává vált. Megyénkben az ellenforradalmi események jellege és tartalma, a különböző osztályok mozgása nagyjából azonos volt az országos eseményekével. Itt is jelentkeztek és igényeket támasztottak a földesúri-tőkés osztály képviselőd, itt is szétvertek termelőszövetkezeteket, itt is (üldözték a kommunistákat és általában a haladó gondolkodású embereket, itt is akasztottak, gyilkoltak és bántalmazták a népi demokrácia, a szocializmus híveit Megyénk azonban, fekvésénél fogva, bizonyos fokig sajátos helyzetben is volt.
A Magyar Szocialista Munkáspárt Ideiglenes Központi Bizottságának 1956 december 5-i határozata az ellenforradalmi események okait és előzményeit négy tényezőben jelölte meg. E négy tényező szorosan összefügg egymással, együtt hatottaik október 23-a előtt és az ellenforradalom alatt. Ebben a fejezetben azonban a négy ok közül csak eggyel foglalkozunk: a háttérben húzódó imperialista kémszervezetek szerepévél, amelyek 1945 óta folyamatosan tevékenykedtek hazánk ellen.
Ezek a kémszervezetek hosszú évek óta küldözgették Magyarországra ügynökeiket, s munkájuk - különösen 1956-ban - erőteljesen fokozódott. Az említett határozat és hangsúlyozza: „Előőrseiket hónapokkal az októberi események előtt növekvő számban küldték Magyarországra, hogy aknamunkát folytassanak népi demokratikus rendszerünk ellen." Borító javított.  

KOSÁRBA TESZEM Ár: 3 000Ft.-
split