KATEGÓRIÁK

Böngésző

Hadtörténelem Hadtudomány, hadművészet, hadpolitika, hadtörténet, harcászat, háborúk, ütközetek, csaták

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: Az utolsó támadás (Az ardenneki ütközet újraértelmezése)
Az utolsó támadás (Az ardenneki ütközet újraértelmezése) - 1. Kép

Az utolsó támadás (Az ardenneki ütközet újraértelmezése)

Szerző: Charles Whiting
Kiadó: Hajja & Fiai
Kiadás éve: 1999
Kiadás helye: Debrecen
Oldalszám: 250 + 14 t.
Fordító: Varga Attila
Sorozat: 20. századi hadtörténet

A II. világháborút tanulmányozó történészek egyöntetű véleménye az, hogy a németek utolsó nagy offenzívája - 1944 decemberében az Ardennekben - felkészületlenül érte az amerikaiakat. Valóban nem számítottak a támadásra? Charles Whiting lenyűgöző könyve alaposan átértékeli a II. világháború utolsó karácsonyát megelőző napok eseményeinek krónikáját, és bebizonyítja: a szövetségesek számítottak a németek támadására. A megdöbbentő kijelentés természetesen további kérdéseket von maga után: amennyiben a hadvezetés tudott a nácik tervéről, miért nem erősítették meg a front ardenneki szakaszát, melyet csupán néhány hadosztály védett? Valóban… miért nem?
Annyi bizonyos, hogy a II. világháború befejezése óta minden, az ardenneki harcokról szóló aktát szigorúan őriznek, annak ellenére, hogy az információ szabadságára vonatkozó törvény mindenkit felhatalmaz arra, hogy az iratokba betekintsen. A szerzőben így még egy kérdés fogalmazódott meg: valaki el akar tussolni valamit ezzel kapcsolatban?
A mindeddig rendezetlen irathalomból és a csatát túlélő veteránok visszaemlékezéseiből leszűrt információ birtokában Charles Whiting összefoglalja mindazt, amit a II. világháború egyik legrövidebb, de legvéresebb hetéről, a németek ardenneki offenzívájáról eltitkolni igyekeznek. Amennyiben az eseményekre vonatkozó aktákat valaha nyilvánosságra hozzák, a történelem ezen szakaszának eseményeit át kell majd értékelni. Jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 2 500Ft.-
split