KATEGÓRIÁK

Böngésző

Hadtörténelem Hadtudomány, hadművészet, hadpolitika, hadtörténet, harcászat, háborúk, ütközetek, csaták

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: Limanowa (A magyar katona csatadöntő küzdelmeinek okmányok és szemtanuk naplói vagy adatai alapján megírt részletes története)
Limanowa (A magyar katona csatadöntő küzdelmeinek okmányok és szemtanuk naplói vagy adatai alapján megírt részletes története) - 1. Kép

Limanowa (A magyar katona csatadöntő küzdelmeinek okmányok és szemtanuk naplói vagy adatai alapján megírt részletes története)

Szerző: Julier Ferenc
Kiadó: Eggenberger-féle Könyvkereskedés, Rényi Károly - Magyar Királyi Hadilevéltár
Kiadás éve: 1937
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 332 + 22 t.

1914 decemberében Limanowa és Lapanov között zajlott le az első világháború egyik csatája, ahol az osztrák–magyar csapatok felszámolták a Krakkó felé irányuló orosz betörést. „A győzelemes Limanowa—Lapanów-i csatában részt vett és a Limanowa—Neu Sandez terébe előnyomuló magyar csapatok és a magyar vezetés döntő szereplését kívánjuk jelen könyvben minden rendelkezésre álló okmány, szemtanúk naplói vagy előadásai, valamint a csatatérnek a szerző által jelen évben (1937) történt bejárása alapján részletesen ismertetni.” A magyar csapatok működése több egymástól élesen elhatárolható részre tagozódik. Az első időszakot, 1914 november 26-ától december 1-éig, a lengyel légióval megerősített magyar lovasságnak Tymbark környékén vívott halogató harca jelenti, amely biztosította az errefelé irányított osztrák-magyar és német haderők zavartalan felvonulását és támadásra való fejlődését. A második időszakban, december 2-ától 5-éig a magyar lovasság és a lengyel légió keleti irányban, a Dunajec völgye felé tört előre, hogy a Tymbark felől északi irányban támadásra indult haderőink jobboldalától az ellenséget távol tartsa. A harmadik időszakban, december 6-án és 7-én a magyar lovasság és a lengyel légió általában Limanowa és a Dunajec völgye között vívott harcban védte meg a Lapanów vidékén nehéz harcban álló haderőink oldalát és hátát a Dunajec völgyéből előretörő orosz túlerő ellen. Végül a negyedik időszakban, december 8-ától 11-éig, megérkezik a honvédgyalogság. A védelem megszilárdul. Hadfy altábornagy gyaloghadosztályparancsnok vezetése alatt honvédgyalogság és lovasság Limanowa-nál öntevékeny ellentámadásokban gazdag védelmi harcokban végleg megtöri az orosz támadó erejét. Végül a visszavonuló oroszt a Molnár honvéddandár a legnagyobb terepnehézségek között hátba támadja. A Limanowa-i csatatéren magyar vezetés és magyar hősiesség győzedelmeskedik. A hadászati teljes győzelmet a Szurmay magyar hadtest aratja, amely a Duklai horpadás felől nyomul elő és az oroszok hátába gyakorolt nyomással azokat észak felé szorítja el. Történelmi jelentőségű, hogy a fent leírt időszakokban a magyar és a lengyel vállvetve küzd. Annyi évszázad dicsőségesen küzdelmes multja után a közös véráldozat újra megpecsételi a testvéries fegyverbarátságot. 23 fekete-fehér képpel és 12 térképvázlattal illusztrált, melyek közül 7 kihajtható. Jó állapotban.  

KOSÁRBA TESZEM Ár: 40 000Ft.-
split