KATEGÓRIÁK

Böngésző

Történelem Kommunista diktatúra, létező szocializmus

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: Rosszfiúk világforradalma (Az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság története)
Rosszfiúk világforradalma (Az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság története) - 1. Kép

Rosszfiúk világforradalma (Az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság története)

Szerző: Hatos Pál
Kiadó: Jaffa
Kiadás éve: 2021
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 608
Sorozat: Modern magyar történelem

A „dicsőséges 133 nap” a mai negyveneseknek még magolandó tananyag volt, de 1990 után mindenki elfelejtette. A proletárdiktatúra emléke azonban nem hullott ki teljesen az emlékezetből. Bár az állami szintre emelt terror igazából anarchiába fúlt, a vörös-, majd a rákövetkező fehérterror gyilkosságainak emléke azóta is kísérti és mélységesen megosztja a magyar társadalmat.
Hatos Pál arra vállalkozik, hogy mítoszokon innen és túl mutassa be 1919 tavaszának és nyarának lázas időszakát. Miért és kiket hódított meg a kommunizmus a háborúvesztés utáni hónapokban? Puccs volt vagy forradalom, ami 1919. március 21-én történt? Mit jelentett a magyar társadalom bolsevizálódása? Ideológia volt vagy utópia, netán messiásváró vallási mozgalom esetleg a háború utáni éhségtől és nyomortól gyötört társadalom hiányállapotának kifejeződése?
Marx híres megállapítása szerint minden történelmi esemény kétszer fordul elő a történelemben, egyszer tragédia, másodszor komédia formájában. A kommunizmus magyarországi történetével fordítva történt, a rövid véres, mégis komikus első felvonást harminc évvel később követte a nagy tragédia. Újszerű állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 3 000Ft.-
split