KATEGÓRIÁK

Böngésző

Szépirodalom Fekete István művei és róla szóló irodalom

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: Zsellérek
Zsellérek - 1. Kép

Zsellérek

Szerző: Fekete István
Kiadó: Királyi Magyar Egyetemi Nyomda
Kiadás éve: 1942
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 334

A mű 1939-ben a Királyi Magyar Egyetemi Nyomda magyar nemzeti szellemiségű regénypályázatán (melyre összesen 193 író küldte be pályaművét) megkapta a 3000 pengős első díjat. A kötet népszerűségét mutatja, hogy 1939-1944 között hét kiadást ért meg. 1946 tavaszán a Zselléreket betiltották - mivel a regény bemutatja a magyarországi vörösterror hétköznapi valóságát -, és a kényszerű hallgatás hét szűk esztendejét „magyarázó” vádak kötött az első helyen szerepelt. (Megírta, hogy egy idős parasztot felakasztottak az árokparton. Ilyen ugyebár „nem történhetett meg”.) Még a rendszerváltás után is csak olyan változatai jelentek meg a könyvnek, amikből kihagyták ezeket az oldalakat. Újabb megjelenésére egészen a rendszerváltásig kellett várni, ám ekkor is csupán csonkítva, az évtizedekig kifogásolt részek elhagyásával látott napvilágot. Ez a sokáig agyonhallgatott remek regény az író korai remekművei közé tartozik. Jó állapotban.       „A patakparton már sűrűn álltak az emberek. - Csak nem akasztják fel?
- Fenét! - mondta valaki. - Ráijesztenek az öreg parasztra. Eztán majd befogja a száját.
De a gondolatok közt dermedés nőtt. A hurok már ott lógott az egyik fűzfa ágán és egy ládát tettek alá. Körülötte katonák feltűzött szuronnyal.
Az öreget bevezették a körbe.
- Álljon fel erre a ládára!
Tanácstalanul körülnézett. Aztán a földre. Mit akarnak ezek ? Magasságos Isten! Kik ezek? Olyan idegenek, olyan komorak. Szemükben a valóság kegyetlen várása. Nem igaz... hát, hogy lehetne igaz?... „                                              

KOSÁRBA TESZEM Ár: 15 000Ft.-
split