Böngésző
Természettudományok Borászat, szőlészet, pálinkafőzés
VISSZA A CSOPORTHOZSzőlő és bor
Szerző: Prohászka FerencKiadó: Mezőgazda
Kiadás éve: 1993
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 476
Szerkesztő: Közrem. Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, Dr. Sz. Nagy László
Prohászka Ferenc könyvét elsősorban a szőlőt kisebb területen termesztők részére írta, nem feledkezve meg a népszerű művek legfontosabb követelményeiről: világosan, egyszerűen és szemléltetően. A tartalom három fő témakörről: a csemege- és a borszőlő termesztéséről, a borászatról, valamint sokféle hasznos tudnivalóról szól. Az első rész vázát a szaporítás, a tőkehiány pótlásának módjai, a telepítés, a termő szőlő nyitása, metszése és növényvédelme, valamint a lugas nevelésének tudnivalói, meg a szőlőfajták jellemzése alkotja. Csak ezt követően kerül sor a borkészítéssel kapcsolatos teendőkre, a szüretre, a must erjesztésére, a bor kezelésére és a borbetegségek ismertetésére. A régi, jól bevált módszerek mellett természetesen mindazok az új eljárások is megtalálhatók, amelyekre ma már minden szőlőskert tulajdonosa kíváncsi. Tizenötödik, átdolgozott és bővített kiadás, jó állapotban.