KATEGÓRIÁK

Böngésző

Természettudományok Biológia, evolúció, etológia, hidrobiológia, természet és -környezetvédelem

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: The microflora in the settling and subsoilwater enriching basins of the Budapest waterwors Dediklált!
The microflora in the settling and subsoilwater enriching basins of the Budapest waterwors Dediklált! - 1. Kép

The microflora in the settling and subsoilwater enriching basins of the Budapest waterwors Dediklált!

Szerző: T. Hortobágyi D. SC. (Biol.)
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás éve: 1973. (1972)
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 341
Fordító: L. Zombori

A comparatíve study in ecology, limnology and systematics by --.
A Budapesti Vízmű rendszerében előforduló algafajok ismertetése.  Nagyon komoly tudományos munka 1973-ból. Az algák helyzet gondolom azóta is változatlan,és  vidáman élnek még mindig, a csövekben és a tározókban, vagyis a könyv még ma is aktuális. Rendkívül gazdag szakmai táblázatokkal és illusztrációkkal. A lapszéleken helyenként javítások, A szerző tulajdonában lévő példány volt.
Dedikált "Hajdú Lajosnak, volt kedves tanitványomnak együttműködésünk
emlékéül Gödöllő, 1973. II. 23. Dr. Hortobágyi Tibor"
Korabeli félvászon kötésben, vászon sarkokkal, gerincén címfelírás. Testes tudományos munka, jó állapotban.
Hogy ki volt Hortobágyi Tibor? Hortobágyi Tibor (Magyardiószeg1912március 15. – Budapest1990április 16.) mezőgazdász, egyetemi tanár, a biológiai tudományok doktora (1955). Egyetemi évei alatt kutatómunkát végzett. 
Greguss PálSzent-Györgyi Albert és Győrffy István tanítványa volt. Doktori
disszertációját 1939-ben a Tisza nagyfai holtágának mikro vegetációjáról írta. Kutatásainak középpontjában az algák mennyiségi és minőségi vizsgálata, morfológiai, cönológiai, terratológiai és rendszertani problémák, a halastavak produkciós biológiai vizsgálatai álltak. Foglalkozott a Balaton, a Tisza, a Duna hidrobiológiai kérdéseivel. Vizsgálatai során több új szervezetet írt le elsőként; mintegy 20 000 kézzel készített rajza jelent meg nyomtatásban, melyek rendkívüli értéket képviselnek. Elnöke volt a Magyar Hidrológiai Társaság Limnológiai Szakosztálynak, az MTA Hidrológiai Bizottságának, a Búvár című lap szerkesztő bizottságának, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Biológiai Választmányának, a Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztályának; tagja, később elnöke volt a Tudományos Minősítő Bizottság (TMB) Általános Biológiai Szakbizottságának. Az esztergomi Balassa Bálint Társaság tiszteletbeli tagja, Esztergom város díszpolgára, A Budapesti Művészetbarátok Egyesülete elnöke volt. Rendszeresen tartott előadásokat a Magyar Rádióban és Televízióban. Bugát Pál-díjjal, Vásárhelyi Pál-díjjal, Hermann Ottó-díjjal, Pro Natura emlékéremmel, Akadémiai Emlékéremmel tüntették ki. A bolgár, cseh, indiai, japán, magyar, szlovák és szovjet kutatók növényfajokat és – nemzetségeket neveztek el róla.
(Biz. 730) KOSÁRBA TESZEM Ár: 20 000Ft.-
split
The microflora in the settling and subsoilwater enriching basins of the Budapest waterwors Dediklált! - 2. Kép