Böngésző

Természettudományok Borászat, szőlészet, pálinkafőzés

A borbírálat szókincse

Online antikvárium: A borbírálat szókincse Szerző:
Váry János - Dr. Kádár Gyula - Dr. Tóth Sándor
Kiadó:
Kiskunhalas
Kiadás éve: 1990
Oldalszám: 88 + 32 t.

A borbírálat virágnyelve, szabályai, módszerei és a borfogyasztási szokások. Jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 3 000Ft.-

A házi bor készítése

Online antikvárium: A házi bor készítése Szerző:
Szövényi Ernő
Kiadó:
Bp.
Kiadás éve: 1990
Oldalszám: 48
Sorozat:
Kertész praktikák

Ez a füzet azoknak készült, akik nagyon szerény feltételek között szeretnének maguknak készíteni jó bort, néhány tőke szőlő terméséből. A téma feldolgozásának alapja a fehérborkészítés technológiai folyamata. Közbeszúrt bekezdések ismertetik a vörösborkészítés ettől eltérő lépéseit azokon pontokon, ahol a kétféle eljárás között különbség van. Olyan pontos receptúrát kap az olvasó, hogy még a laikus is képes ennek alapján fehérbort, vörösbort és rozét készíteni. A szerző leírja a termésbírálat lényeges elemeit és a mustfok megállapítására szolgáló módszereket is. Szó esik még a kész borok kezeléséről, borbetegségekről és -hibákról, valamint az ellenük való védekezés módjairól. Az utolsó fejezet a kellemes, baráti körben eltöltött borkóstolásról szól. Jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 2 000Ft.-

A must és a bor egyszerű kezelése

Online antikvárium: A must és a bor egyszerű kezelése Szerző:
Mercz Árpád
Kiadó:
Bp.
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 144
Sorozat:
Kertészkönyvtár

Mercz Árpád munkássága felöleli a szőlőfeldolgozás és borkezelés minden területét. Könyvében a helyes borkészítés alapjait mutatja be a legkorszerűbb ismeretekkel és mindenki számára érthető, egyszerű formában. Útmutatásai alapján – a szürettől a borkészítésig és kezelésig – a legkisebb szőlőmennyiséggel rendelkezők is jó bort készíthetnek. Jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 2 000Ft.-

A szőlő nemesítése

Online antikvárium: A szőlő nemesítése Szerző:
Kozma Pál
Kiadó:
Bp.
Kiadás éve: 1951
Oldalszám: 268

A világ szőlőskertjeiben és ültetvényein fellelhető borkészítésre alkalmas sok ezer szőlőfajta közös nevezője az, hogy valamennyi egy fajba, a Vitis vinifera, vagyis a bortermő szőlő fajba tartozik. Ezen a fajon belül az egyes szőlőfajták azonban már különböző tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkeznek, hiszen más-más fajtákról beszélünk. Ezeket az eltérő adottságokat használták és használják arra a szőlőnemesítők, hogy újabb fajtákat hozzanak létre. Hazánkl egyik leghíresebb szőlőnemesítője Kozma Pál kertészmérnök, ampelológus, szőlőnemesítő, a mezőgazdasági tudomány doktora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Ampelológiai kutatásain, pontosabban a szőlő élettani és szaporodásbiológiai folyamatainak vizsgálatán és az egyes szőlőfajták virág-, illetve virágzástipológiai rendszerének kidolgozásán keresztül jelentősen hozzájárult a szőlőnemesítési és szőlőművelési eljárások fejlesztéséhez. Szaporodásbiológiai kutatásai alapján új szőlőnemesítési eljárásokat vezetett be, több államilag elismert szőlőfajta előállítása fűződik a nevéhez. Kidolgozta a később találmányként szabadalmaztatott, a virágmorfológián alapuló, a fajtajavítást lehetővé tevő klóntípus-szelekciós eljárást. A szőlő keresztezéses nemesítésével jobb termésminőségű és ellenállóbb hibridfajtákat állított elő, fehérbor-, vörösbor- és csemegeszőlőket egyaránt (pl. Bíborkadarka, Kozma Pálné muskotály, Mátrai muskotály, Palatina augusztusi muskotály, Viktória gyöngye stb.). Könyve alapmű. Átkötött, jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 10 000Ft.-

Borászat

Online antikvárium: Borászat Szerző:
Eperjesi Imre - Kállay Miklós - Magyar Ildikó
Kiadó:
Bp.
Kiadás éve: 1998
Oldalszám: 548
Szerkesztő:
Récsey Antónia

A könyv, a borászat alapjain túl naprakész ismereteket nyújt a dinamikusan fejlődő ágazat legújabb tudományos és gyakorlati eredményeiről. A három fő fejezet formailag elkülönülten, de egységes tartalmi célkitűzéssel taglalja a borászati technológia, kémia és mikrobiológia témaköreit. A borászat leendő és már gyakorló szakemberein kívül a könyv hasznos útmutatóul szolgálhat a vonzó szakterület művelőinek, kedvelőinek. Jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 10 000Ft.-

Borosgazdák könyve

Online antikvárium: Borosgazdák könyve Szerző:
Robert Steidl
Kiadó:
Bp.
Kiadás éve: 2003
Oldalszám: 240
Fordító:
Edelényi Miklós

A könyv alapos betekintést ad a szőlőfeldolgozás, borkészítés-és kezelés fogásaiba. Jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 6 000Ft.-

Borpárlat és gyümölcspálinka

Online antikvárium: Borpárlat és gyümölcspálinka Szerző:
Keller Miklós (szerk.)
Kiadó:
Bp.
Kiadás éve: 1977
Oldalszám: 210

A könyv a gyümölcsszeszipari nyersanyagokról, a feldolgozási folyamatokról, valamint a termeléssel kapcsolatos tudnivalókról nyújt átfogó képet.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 2 500Ft.-

Gyakorlati borászat

Online antikvárium: Gyakorlati borászat Szerző:
Dr. Somlyay István
Kiadó:
Bp.
Kiadás éve: 2001
Oldalszám: 100

A kémiai alapok. Aki borát szakszerűen akarja készíteni és kezelni, annak ismernie kell a bor kémiai összetételét, az érésnél és kezelésnél mutatkozó változásokat. Ehhez nyújt segítséget a borok gyakorlati kémiai vonatkozásait tárgyaló könyv. Közepes állapotú.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 4 000Ft.-

Ugrás:
Összesen: 12 könyv
1. oldal / 2 oldal Következő
Egy oldalon megjelenített könyvek száma:
Rendezés: