KATEGÓRIÁK

Böngésző

Történelem Régészet, magyar őstörténet, magyarságtudomány

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: Vikingek az Újvilágban (Normann település felfedezése Észak-Amerikában)
Vikingek az Újvilágban (Normann település felfedezése Észak-Amerikában) - 1. Kép

Vikingek az Újvilágban (Normann település felfedezése Észak-Amerikában)

Szerző: Helge Ingstad
Kiadó: Gondolat
Kiadás éve: 1972
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 273
Fordító: Sulyok Vince

Ősi ​skandináv sagák és régi térképek alapján ismeretes, hogy nem Kolumbusz és kortársai voltak az első európaiak, akik Amerika földjére léptek, hanem vagy fél évezreddel megelőzték őket a vikingek. Ezek az északi hajósok – a mai skandinávok ősei – az 1000. év táján szálltak partra Amerikában, az irodalmi források szerint több csoportban, és egy időre le is telepedtek ott.
Helge Ingstad, világszerte ismert norvég utazó és író könyvében elmondja annak az öt régészeti expedíciónak a történetét, amelyet 1960 és 1964 között vezetett Észak-Amerika keleti partvidékére és Új-Fundlandra. Művének norvég kiadása után, 1965 és 1970 között még további három expedíciót vezetett erre a területre, s a jelen, magyar kiadás ezeknek az ismertetésével is kiegészült.
Ingstad expedícióinak tudományos jelentősége az, hogy egy olyan ősi település maradványaira talált Új-Fundlandon, amelyet az ásatások során feltárt házhelyek és különféle leletek alapján a vikingek csaknem 1000 év előtti lakhelyének kell tekintenünk. Vannak kutatók, akik másutt keresik Vinlandot, de komoly szaktekintélyek állnak Ingstad mellett is. Mindenesetre, ha bizonyítékai helytállóak – ami nagyon valószínűnek látszik –, akkor ő az, aki az évezredünk kezdetén élt bátor hajósok első és talán egyetlen amerikai települését felfedezte. Jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 1 500Ft.-
split