KATEGÓRIÁK

Böngésző

Történelem Magyar történelem

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: A párisi magyar békeszerződés és magyarázata (az Atlanti-óceáni alapokmány és a fegyverszüneti egyezmény teljes szövegével)
A párisi magyar békeszerződés és magyarázata (az Atlanti-óceáni alapokmány és a fegyverszüneti egyezmény teljes szövegével) - 1. Kép

A párisi magyar békeszerződés és magyarázata (az Atlanti-óceáni alapokmány és a fegyverszüneti egyezmény teljes szövegével)

Szerző: Baracs János, Csánk Béla, Czebe Jenő, Fay Béla, Snyder Árpád, Szabó Imre, Virágh Zoltán
Kiadó: Gergely R. Rt.
Kiadás éve: 1947
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 82
Sorozat: Documenta Danubiana 3.

1947. február 10-én írták alá Magyarország és a második világháború győztes hatalmainak képviselői a párizsi békeszerződést. Miután hazánk többek között földrajzi helyzete és az elbukott kiugrási kísérlet eredményeként a térség államai közül a legtovább maradt a náci Németország szövetségese, a Hitler bukása után megalkotott békétől nem sok jót várhatott. Jóllehet, Magyarország már Kállay Miklós kormánya idején, majd az Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakulása után is mindent megtett annak érdekében, hogy javítson kedvezőtlen pozícióján, a velünk ellentétes érdekeket képviselő trianoni utódállamok „háborús teljesítményével” szemben nem tudott megfelelő érdemeket felmutatni; Összegezve elmondhatjuk, hogy Magyarország az 1944–45 során bekövetkező háborús pusztítás után a nagyhatalmak egyezkedéséből is a lehető legrosszabbul került ki, hiszen ismét elvesztette a lehetőségét annak, hogy az elszakított magyar többségű területeket visszaszerezhesse, sőt, a határon túliak érdekképviseletének terén is tehetetlenné vált. Mindezt tetézte, hogy a szerződés aláírásakor a Vasfüggöny már érezhető módon leereszkedett Európára, a békediktátum pedig a Szovjetunió térhódítása ellen sem nyújtott védelmet, vagyis az emberi jogokról és a nemzeti szuverenitásról szóló pontok később üres szólamokká váltak. A párizsi béke eredményeként Közép-Európa ugyanaz a konfliktusoktól és érdekellentétektől szétszabdalt térség maradt, mint volt, annyi különbséggel, hogy 1989-ig egy szuperhatalom zsarnoki uralma elnyomta az egymásnak feszülő érdekeket. Jó állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 10 000Ft.-
split