KATEGÓRIÁK

Böngésző

Történelem Világtörténelem

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: Az 1973-as arab-izraeli háború (Sajtó- és külügyi jelentések)
Az 1973-as arab-izraeli háború (Sajtó- és külügyi jelentések) - 1. Kép

Az 1973-as arab-izraeli háború (Sajtó- és külügyi jelentések)

Szerző: J. Nagy László - Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar
Kiadó: JATEPress
Kiadás éve: 2020
Kiadás helye: Szeged
Oldalszám: 205

Egyiptom ​és Magyarország kapcsolata hosszú időre, az Osztrák-Magyar Monarchia korára nyúlik vissza. Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés és függetlenné válása után Magyarország 1924-ben konzuli, majd 1927-ben diplomáciai kapcsolatot létesített Egyiptommal. E kötet első fejezetében arra vállalkozunk, hogy bemutassuk az egyiptomi-magyar és az egyiptomi-szovjet kapcsolatokat, elsősorban magyar és arab forrásokat, magyarországi levéltári dokumentumokat és a magyar-egyiptomi napi sajtót felhasználva.
Az 1967. június 5-én kirobbant és hat napig tartó „villámháborúban" az arab országok súlyos vereséget szenvedtek. A vereség Egyiptom és Szíria szövetségeseinek, a Szovejtuniónak és a szocialista országoknak a vereségét is jelentette. Már az 1973-as arab-izraeli háborút megelőzően és annak folyamán Magyarország továbbra is támogatásáról biztosította az arab népeket. E kötet a következőket kívánja bemutatni: az egyiptomi-magyar kapcsolatok 1973-ban, a támogató Magyarország szerepe, beleértve a háborúban sérült egyiptomi katonák gyógykezelése, az 1973-as háború okai és eredményei magyar szempontból, a Ramadán 10-i háború a magyar sajtóban, valamint az olaj mint fegyver kérdése.
E kötet két írója a magyar külügyi levéltári dokumentumokon és jelentéseken kívül a magyar napi sajtót – beleértve a Népszabadságot, Népszavát, Magyarországot, Magyar Nemzetet, Magyar Hírlapot, Új Szót és a Megyei Tükröt – dolgozta fel. Újszerű állapotban.

KOSÁRBA TESZEM Ár: 5 000Ft.-
split