KATEGÓRIÁK

Böngésző

Történelem Kommunista diktatúra, létező szocializmus

VISSZA A CSOPORTHOZ
Könyv: Az új osztály
Az új osztály - 1. Kép

Az új osztály

Szerző: Milován Gyilasz
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 1963
Kiadás helye: Bp.
Oldalszám: 221
Fordító: Kovács János

Milován Gyilasz egykori partizánvezér, Tito fegyvertársa és barátja, a jugoszláv kommunista párt vezetőségének tagja, a Jugoszláv Népköztársaság helyettes miniszterelnöke és a titóizmus főideológusa évekig egy jugoszláv börtön lakója volt. Azért ítélték el, mert bátran és őszintén bírálta a kommunizmust és a Tito-rendszert. Amint Gyilasz írja „egy forradalom sem ígért olyan sokat és adott olyan Keveset, mint a kommunizmus”.. Elmondja, miképpen változott a hivatásos forradalmárokból álló vezetők csoportja „politikai bürokráciává” és hogyan lett végül „birtokosokból és kizsákmányolókból álló új osztállyá”.
Az új osztály uralmának három tényezője van: vagyon, hatalom és ideológia. A nemzeti javakkal mint saját tulajdonával rendelkezik. A rendszer ellenmondásaiból származó jogbizonytalanságot erőszakos módszerekkel próbálja ellensúlyozni. Ideológiájának célja, hogy az új osztályt összetartsa és szolgálatába állítsa a népet.
Gyilasz egy könyvének megjelenése után írott cikkében megállapítja, hogy „a magyarországi forradalom a kommunizmus bukásának kezdetét jelenti”. Kijelenti, hogy a kommunizmusnak távoznia kell a történelem színpadáról, mert bukásra és pusztulásra ítélte önmagát. Könyv MSZMP KB tagok számára. (Számozott, zárt terjesztésű kiadvány, megjelnt 310 példányban, ez a 12. számú példány.). Jó állapotban.    

KOSÁRBA TESZEM Ár: 30 000Ft.-
split